Spunbond

Det mest flexibla nonwovenmaterialet

Spunbond är ett slitstarkt och väldigt flexibelt material där många av egenskaperna såsom mjukhet, genomsläpp av vätska och luft samt beständighet går att styra.
Bild på Spunbond

Beställ
prover!

EGENSKAPER

  • Mjukt eller styvt
  • Vattenavvisande eller vattengenomsläppligt
  • PLA är mijövänligt
  • Stumt eller elastiskt
  • Solbeständigt
  • Flamhämmande
  • Antistatisk

Spunbond skapas av fyra olika plasttyper som används självständigt eller blandas för att uppnå olika egenskaper.

Polypropen: är den spunbondtyp som kan göras mest elastisk och som också är mest kostnadseffektiv.

Polyester: ger en stum spunbond med hög smältpunkt.

Polyeten: ger en mjukare spunbond med låg smältpunkt

PLA: ger en stärkelsebaserad biologiskt nedbrytbar spunbond

Spunbond fungerar bra i produkter med höga krav på low lint (luddfri), inom exempelvis sårvård, eftersom den knappt släpper några fiber. Det är också vattenavvisande men det går att tillsätta material som gör att spunbond släpper igenom vätska och fukt. Eftersom det är oorganiskt kan det också utsättas för fukt utan att mögla.

Man kan tillsätta flamhämmare, göra det mer UV-beständigt, alkoholavvisand och antistatisk. Även egenskaper som mjukhet och genomsläpp kan justeras genom att göra spunbonden tätare eller tjockare.

Se även belagd nonwoven (oftast spunbond)

VAR ANVÄNDS SPUNBOND?
Ofta används det bärare till olika material eller för produkter som behöver släppa igenom fukt/vätska.

Automotive: Spunbond  används exempelvis i  säten i båtar och bildar för att klä in fjädring och som dammskydd.

Bygg: Byggindustrin använder bland annat det i takpapp eller som bärare till vindpapp.

Filtrering: Materialet används som bärare till olika filter på grund av sin stabilitet och luftgenomsläpplighet. Filtren används både i tillverkningsprocessen eller i slutprodukter för filtrering av både vatten och luft. Spunbond används även i andningsmasker.

Absorbenter: Eftersom materialet är stark, har bra genomsläpp och kan svetsas samman så används den ofta för påsar med absorbenter av fukt eller lukt vid t.ex. paketering och transport av exempelvis livsmedel eller kläder. Om man belägger spunbonden så kan man skapa egenskaper som släpper igenom ånga men inte vätska.

Sjukvård: det används också ofta som yttermaterial eller bärare till absorbenter för sår eller andra vätskor. Samt till engångskläder eller sterildukar.

Möbel & Säng: Materialet används bland annat som dammskydd, runt fjädrar och på bak/undersidor av möbler och sängar. Ofta är det ett billigare alternativ än att använda tyg.

VÅRA SEGMENT:

Sängar & möbler

Bygg

Automotive

Hygien

Sjukvård

Absorbenter

Filtrering

Wipes

Livsmedel

Tryckeri

Vad är spunbond?

Materialet tillverkas av olika plastgranuler (polypropen, polyester, polyeten, PLA). Granulerna smälts ner och pressas ut som långa mycket tunna fibertrådar. Fibertrådarna distribueras på ett transportband. Materialet är då fluffigt. Sedan tillsätts värme och det pressas mellan valsar som komprimerar materialet.

Spunbond från oss:

Vi har spunbond på lager för direkt leverans men kan även beställa eller specialtillverkad spunbond med de särskilda egenskaper som du eftersöker. Vi riktar oss framförallt till tillverkande företag.

Vi erbjuder spunbond baserat på polypropen, polyeten, polyester eller PLA. Vanligtvis innehåller materialet bara en fibersort men i specialfall kan man kombinera fiber.

Vi har spunbond som är flamhämmande, antistatiskt, beständig för sol, värme eller alkohol. Med olika elasticitet, tjocklek, täthet och genomsläpp. Vi kan även ta fram det i olika färger.

Vi erbjuder också en anti-lukt-spunbond som neutralizerar och tar bort oönskad lukt.

Vår spunbond kan levereras på rulle med upp till 3,2 m i bredd och upp till 15000 meter i längd i vikter från 8-300 g/m2.

Vet du inte exakt vad du söker? Berätta om vilka egenskaper du behöver eller de krav du har så hjälper vi dig hitta rätt. Kontakta oss!