Filtrering

Renare luft och vätskor

Nonwoven används både som filter och som bärare av filter eftersom att det går att styra genomsläppet av vätska och luft väldigt mycket. Dels beroende på vilka fiber som används vill tillverkningen och dels hur man behandlar materialet under tillverkningen med exempelvis perforering och värme.

Genomsläpp
Både nålfilt och spunbond används för filtrering av luft och vätska eftersom man kan anpassa genomsläppet. Nålfilt däremot används oftare för filtrering medan spunbond oftare används som bärare och stabilisator till ett filter.

Nålfilten är högre luftgenomsläpp och används oftare för luftfiltrering.

Slitstarkt och hållbart
Spunbond är ett av naturen hydrofobt material. Det betyder att det inte absorberar vätska – men däremot kan spunbonden släppa igenom vätska om man behandlar den.

Nålfilten är både starkare och tjockare än spunbond vilket gör den bra på att stoppa partiklar och damm.

Nonwoven är verkligen ett häftigt material. Det används både som bärare till filter och som filtermedia. Ofta jobbar vi tillsammans med kunden för att hitta rätt material. Och inte sällan tar vi fram helt nya material som passar kundens behov.

Johan Georgson, VD, Scandinavian Nonwoven

Vad vi levererar:

Vi levererar både nålfilt och spunbond för vätske- eller luftfiltrering med olika genomsläppsegenskaper för vätska, partiklar och luft.

Vi har Skandinaviens största utbud av nonwoven men vi utvecklar även nonwoven efter behov. Kontakta oss om du är osäker på vilket material som passar din produkt bäst.

Spunbond
Spunbond används ofta som bärare till filter och den belagda spunbonden används ibland även för själva filtreringen av vätska och luft. Vi levererar på rulle och ark i olika storlekar och tjocklekar med olika egenskaper.

> Läs mer om spunbond och belagd nonwoven (oftast spunbond).

 

Meltblown
Meltblown används som filtermedia för att filterar små partiklar medn ändå slöppa igenom vätska eller olja.

> Läs mer om Meltblown

Nålfilt
Nålfilten har högre luftgenomsläpp, är starkare och oftast tjockare än spunbond. Vi levererar nålfilt med olika egenskaper på rulle och i olika vikter och storlekar.

> Läs mer om Nålfilt.