Meltblown

Perfekt för fin filtrering och ansiktsmasker

Meltblown är en nonwoven med väldigt tunna fiber som gör den extra lämplig för olika typer av filtrering och absorption– det används nästan alltid som filterkärna i munskydd.
Bild på meltblown

Beställ
prover!

Egenskaper

  • Filtrerar små partiklar och smitta
  • Släpper igenom luft, vätska, olja
  • Skört
  • Tätt
  • Absorberande eller vattenavstötande om kombineras med annat material

Meltblown är ganska skört eftersom fibrerna är så tunna och korta vilket också ger materialet dess unika egenskaper: det kan släppa igenom exempelvis luften i ett munskydd – men inte droppar av vätska. Den kan också användas för att släppa igenom olja men inte små partiklar.

För att förhindra att materialet går sönder, beläggs meltblown ofta med annan nonwoven såsom spunbond för stabilitet och hållbarhet. Ibland beläggs det på båda sidorna – så att meltblown-materialet fungerar som en filtrerande kärna.

Genom att belägga meltblown eller blanda dess fiber med annat material så kan man tillföra en mängd egenskaper till materialet såsom att göra det både vattenabsorberande och vattenavstötande.

Materialet kan vara både supertunt och tjockt – beroende på i vilket applikationsområdet det ska användas.

VAR ANVÄNDS DET?
Wipes: Materialet kanmed fördel användas för tillverkning av wipes

Munskydd: som kärna i munskydd för sjukvård och bygg. Inom sjukvården filtreras smittor i saliv/luft. Inom bygg filtreras skadliga partiklar från inandning.

Filtrering: Eftersom materialet är så tätt så kan det filtrera bort partiklar men ändå låta vätskor, luft eller olja passera igenom.

Absorption: Genom att tillföra absorberande fiber eller en absorberande bärare till materialet kan man använda det i olika typer av absorbenter.

VÅRA SEGMENT:

Sängar & möbler

Bygg

Automotive

Hygien

Sjukvård

Absorbenter

Filtrering

Wipes

Livsmedel

Tryckeri

Vad är meltblown

Det tillverkas av plastgranuler i polypropen som smälts ner och pressas ut som korta mycket tunna fibertrådar. Fibertrådarna distribueras på ett transportband. Materialet blir väldigt skört så man kan tillsätta värmepunkter eller mikroskopisk perforering för att få mer stabilitet – eller belägga det med annat material såsom spunbond för stabilitet.

Meltblown från oss:

Vi erbjuder olika typer av meltblown och kan även låta specialtillverkad meltblown utifrån särskilda egenskaper som efterfrågas. Vi riktar oss framförallt till tillverkande företag.

Vi erbjuder meltblown baserat på polypropen. Ofta beläggs materialet med en bärare för hållbarhet eller stabilitet. Vi har meltblown som redan är belagd med exempelvis spunbond – men vi kan även leverera meltblown som ni själva kan belägga i er produktionsprocess.

Vanligtvis innehåller materialet bara en fibersort men i specialfall kan man tillsätta annat material för att addera egenskaper såsom vätskeavstötning eller absorbering.

Vår meltblown kan levereras på rulle i både stora och små mått – i vikter från 17-15 g/m2 för ansiktsmasker upp till 200-400 g/m2 för absorbenter.

Vet du inte exakt vad du söker? Berätta om vilka egenskaper du behöver eller de krav du har så hjälper vi dig hitta rätt. Kontakta oss!