Nålfilt

Mjukt och miljövänligt med mycket luftgenomsläpp

Nålfilt är ett mjukt material med högt luftgenomsläpp. Det som används ofta som en starkare ersättare för spunbond eller som ett billigare alternativ till tyg.
Bild på Nålfilt

Beställ
prover!

Egenskaper

  • Mjukt
  • Kan göras styvt
  • Högt luftsgenomsläpp
  • Hög partikelabsoption
  • Miljövänligt
  • Kan göras beständigt beroende på vilket material man använder

Nålfilt är mjukt och släpper igenom luft väldigt bra medan partiklar som exempelvis damm fastnar. Materialet kan även göras styvare genom uppvärmning tillsammans med smältfiber för att till exempelvis formgjutas.

Nålfiltens motståndskraft mot exempelvis vatten, värme och olika ämnen kan man påverka genom att välja rätt slags fiber vid tillverkningen.

Nålfilten är tjockare än spunbond och billigare än tyg.

Genom att använda spillmaterial, från andras eller egen tillverkning, kan nålfilten även tillverkas väldigt miljövänligt och kostnadseffektivt. Stor del av materialet som utgörs av polyester tillverkas exempelvis av 100% återvunna PET-flaskor.

VAR ANVÄNDS DET?

Ofta används det som ett mjukare alternativ till spunbond eller ett billigare alternativ till tyg.

Möbel & säng: Nålfilt används bland annat som dammskydd, runt fjädrar och på bak/undersidor av möbler och sängar. Ofta är det ett billigare alternativ till tyg.

Filter: Eftersom luftgenomsläppet är väldigt bra och dammabsorptionen är hög så är nålfilten utmärkt för luftfiltrering.

Vägar & underlag: Materialet används även som geotextil under vägar och hus. Detta är inget applikationsområde vi arbetar mot.

Bilar och båtar: Nålfilt kan på ett enkelt sätt formgjutas med hjälp av värme för att passa olika delar i bilar och båtar. Det används också för att bädda in fjädringen i säten. Kontakta oss!

VÅRA SEGMENT:

Sängar & möbler

Bygg

Automotive

Hygien

Sjukvård

Absorbenter

Filtrering

Wipes

Livsmedel

Tryckeri

Vad är nålfilt?

Nålfilten är det ursprungliga nonwovenmaterialet. Det utgörs av fiber (en eller flera olika) som blandas i en silo, kardas till vadd som sedan får passera igenom en nålstol. Nålar med hullingar för ihop fibern till en nålfilt. Nålfilten kan även efteråt pressas och smältas ihop med hjälp av värme för en styvare filt.

Nålfilt från oss:

Vi erbjuder alla typer av nålfilt för industriell produktion.

Vi kan erbjuda olika blandningar av fiber för att uppnå varierande egenskaper. Med leverans antingen från vårt lager eller specialproducerat utifrån dina behov.

Vi erbjuder både nålfilt med smältfiber som kan göra materialet väldigt stabilt, samt mjukare nålfilt utan smältfiber.

Vi erbjuder också nålfilt med lukteliminiering som neutraliserar och tar bort oönskad lukt.

Vi har olika längder och upp till 5 meter i bredd samt i vikter från 70-1500 g/m2.

Vet du inte exakt vad du söker? Berätta om vilka egenskaper du behöver eller de krav du har så hjälper vi dig hitta rätt.